W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] na witaminy? Tak właśnie jest, gdy np. nasza “dieta masowa” posiada znaczne ilości białka, a nasz metabolizm musi sobie z nim poradzić, musi czerpać dużo więcej witamin, niż w przypadku osoby, która jada mniej. A to właśnie m.in. dzięki witaminom możliwe jest skuteczne wykorzystanie zjadanych makroskładników. Znaczenie [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
[...] orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, gdyż dostarcza się za mało protein, za dużo węglowodanów (w tym o szybkiej kinetyce) i tłuszczów (w tym odmian, które nie służą zdrowiu, np. nasyconych i trans). Podsumowując: Stawianie na równi produktów tylko [...]
[...] pić z umiarem i zmniejszy lub całkowicie zapobiegnie kacowi. Alkohol jest naturalnym środkiem moczopędnym, co oznacza, że powoduje odwodnienie. Jednakże, jeśli będziesz pić dużo wody, to później będziesz mniej spragniony/a i znacznie wolniej będziesz pić alkohol. Najlepszymi proporcjami napojów alkoholowych do wody jest 1:1 tzn. pół litra wody [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Internet jest źródłem wielu błędnych informacji. Odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, jest bardzo prosta: każdy może publikować, a co najgorsze bardzo łatwo rozpowszechniać (udostępniać) umieszczone przez innych treści. To wcale nie znaczy, że jestem za cenzurą, tylko korzystając z tak niepewnego źródła informacji trzeba zachować duży dystans. [...]
Wielu adeptów sportów siłowych, a także niekiedy osoby nietrenujące dałyby dużo, aby mieć taki problem. Dotyczy to przede wszystkim osób bardzo drobnych, najczęściej z niedowagą. Sytuacja majaca miejsce w szatni.... nie mogę przybrać na masie… Drugi głos pyta: a ile ważyłeś najwięcej? Pierwsza osoba odpowiada: 78 kg. a teraz? - dopytuje druga [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
Aktualizacja 26.05.2021 Sportowiec, zwłaszcza wyczynowy, powinien dbać o każdy aspekt mający wpływ na zdolność jego organizmu do wykonywania zaplanowanych obciążeń treningowych.
[...] kcal. Z tego wynika, że wystarczy dostarczać ok. 90 g fruktozy dziennie, by narazić wątrobę na szwank. Dieta bogata w węglowodany powoduje, iż we krwi stale znajduje się za dużo trójglicerydów. Wątroba łatwo jest w stanie przekształcić tego rodzaju energię w tłuszcz, korzystając z glicerolu. Podobnemu procesowi podlega glukoza, jednak człowieka [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] azotu rozszerzają naczynia krwionośne w naszym organizmie, przyczyniając się do mocniejszego przepływu krwi. Dzięki czemu nasze mięśnie są lepiej ukrwione,wyglądają na dużo większe oraz są lepiej podkreślone. Jednak ma to nie tylko wpływ na chwilowy wygląd naszych mięśni. Wydatniejszy przepływ krwi przyczynia się do dużo efektywniejszego [...]
[...] którzy przedwcześnie zakończyli życie z powodu głębokiego zaburzenia funkcji układu sercowo-naczyniowego, czy to kolejny przypadek? Przykro mi, ale tu występuje za dużo „przypadków”. Pośrednio SAA mają też wpływ na powstawanie zmian miażdżycowych, co wydatnie skraca życie sportowca. Mogą też negatywnie wpływać na wątrobę. Oczywiście, [...]
Sporty walki stanowią potężne obciążenie dla zawodników. Wydatek energetyczny w trakcie treningu i zawodów jest ogromny. W jednym z badań przeprowadzono symulację walki muay thai. Jest to odmiana pełnokontaktowego kickboxingu z niskimi kopnięciami na udo, uderzeniami kolanami i łokciami. Kofeina Obecnie są dostępne nawet żele i galaretki [...]
[...] Komentarz Większość kobiet z badanej grupy była otyła (lub miała nadwagę), miały średnio prawie 39% tkanki tłuszczowej, a to o dobre kilkanaście punktów procentowych za dużo. Jak widać nawet taka drobna zmiana, jak przejście z tłuszczu nasyconego, zwierzęcego oraz ze zwierzęcych, jednonienasyconych kwasów omega-9 na jednonienasycone i [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]